Ta hand om bilen på rätt sätt


En bil är vårt främsta transportmedel och vi förlitar oss på att den ska fungera i vått och torrt. Men hur mycket tid lägger du ned på att ta hand om bilen? En bil som inte får rätt underhåll kommer inte att hålla lika länge.

Tvätta rätt

En bil ska helst tvättas för hand, det är skonsammast för lacken. När du tvättar för hand ska du inte stå i direkt solljus, så under sommaren är det bättre att åka till en tvätthall. Du vill gärna ha mycket skum i ditt bilschampo, det agerar skydd mellan tvättsvampen och lacken. Och du behöver inte överdosera schampot heller, då blir tvättandet bara kostsamt. En bil behöver tvättas några gånger i månaden, gärna mer under hösten och tidiga våren då det finns mycket slask.

Reservdelar

Du kan göra många reparationer och byten själv på din bil. Du köper enkelt hem rätt delar från nätet genom att söka med bilens registreringsnummer och det medföljer oftast instruktioner hur reservdelen ska installeras. Lampor och tändstift är enkla att byta, likaså vinter- och sommardäck. Bromsskivor, avgasrör och generator är komplicerade saker men om du har tålamodet att lära dig kan du spara in verkstadskostnaden och lägga pengarna i semesterkassan istället.Läs manualen som medföljer din bil, däri kan du läsa hur ofta du ska byta tändstift, oljor och filter. Att byta olja och filter är essentiellt för att bilen ska må bra, oljan samlar med tiden på sig mycket smuts som kan slita på motordelarna. Filtren är förbrukningsvaror och till slut är de igensatta eller trasiga.

Ekonomisk körning

Genom att köra smart och ekonomiskt är du snäll mot motorn och plånboken samtidigt. Eco-driving, som det ibland kallas, innebär att du ska ligga i höga växlar så länge du kan, motorbromsa närhelst du kan istället för att använda pedalen. Under vintern är det bra om motorn är varm innan du börjar köra. Har du möjlighet borde bilen stå inomhus mellan körningarna, även ett kallgarage stoppar de värsta minusgraderna och frosten.