Världens snabbaste bilar


Det finns snabba bilar. Det finns väldigt snabba bilar. Och sedan finns det dem som man knappt vågar köra maxfart i. Världens snabbaste bilar är resultaten av djupa forskningsprocesser för att få fordon så ergonomiska, lätta och snabba som möjligt. 

Koenigsegg

En svensk biltillverkare som gång på gång kommer ut med maffiga bilmodeller. Det som är mest fantastiskt är faktiskt inte hastigheten utan att bilar byggs för att klara alla europeiska standarder som tillåter bilen att köras på vanliga vägar.

I februari i år visade företaget upp sin senaste modell, One:1, som sägs ha en toppfart på 450 km/h. Tidigare hastighetsrekord har satts av Hennessey Venom GT på 435 km/h. One:1 accelererar från 0 till 400 på 20 sekunder och från den farten till helt stillastående går att bromsa in på 10 sekunder.

Koenigseggsbilarna tillverkas för hand, en och en. Därför är det en liten serie som byggs utefter antal person som vill köpa en. Den senaste modellen finns i sex exemplar.

Bugatti

En annan världsmästare inom snabba bilar. Bugatti, speciellt deras modell Veyron, kan gå från 0 till 400 på 55,6 sekunder. Den har 10 kylare och har en W16 motor. Toppfarten 431 km/h vilket är imponerande. Bilmodellen är uppkallad efter Grand Prix- och Le Mansföraren Pierre Veyron som var verksam mellan 1933-1953. Han är en legendar inom sportkretsarna och Bugatti vill ge samma goda rykte till sin bil.

Bugatti ägs av Volkswagen och har rekord i snabbast tillverkade Super Sportbil. Men troligtvis kommer man aldrig få se många av de här bilarna på vägarna. Bugatti Veyron har också rekord i prisklass som den dyraste, moderna bilen med en kostnad strax under 10,1 miljoner kronor.

Hennessey Venom GT

Det amerikanska företaget som slåss om rekorden med franska Bugatti. 2013 gick Hennessey ut i tidningarna och berättade att Bugatti Veyrons rekord var slaget då deras Venom GT hade nått 427,6 km/h. Bugattis rekord låg dock på 431 km/h. Men Hennessey var snabb att peka ut att det rekordet inte stämde eftersom Bugatti hade plockat bort hastighetsspärren som ska kicka in vid 425 km/h. Guinness World Records höll med det amerikanska företaget och kickade Bugatti från toppen av listan. Några dagar senare var Bugatti på topp igen då specialister påpekade att spärren inte påverkade bilens specifikationer.

Det måste ha bara gett Hennessey mer glöd för de byggde om sin Venom GT och med en dubbelturbo V8 som hanterar 1 217 hästkrafter, slog det rekord på 435,31 km/h. Men det blir fortfarande inte något officiellt rekord eftersom bilen måste köra fram och tillbaka för att man ska kunna räkna ut en snittsträcka, vilket Hennessey inte har gjort. Dessutom måste man serietillverka bilen i minst 30 exemplar, men Hennessey har valt att endast tillverka 29. Ett underligt val, kan tyckas. En bil från att få officiellt delta i världsrekorden och de backar…