Kimi Räikkönen


Snart 35 år gammal vill den finske formel-1 föraren Kimi Räikkönen väldigt gärna komma upp i ledarposition igen. Senast och enda gången han stått som slutsegrare var säsongen 2007. Med detta blev han tredje finsk att vinna Formel-1. Före Kimi var det Keke Rosberg och Mika Häkkinen som lyckats med denna bedrift.

Efter vinsten körde Kimi Räikkönen för Ferrari i ytterligare två år, tog uppehåll två och till säsongen 2012 blev det Lotus. Visserligen gick det hyfsat under åren efter segern men någon fullständig seger blev det inte. Förra året vann han första loppet i Australien vilket ingav stort hopp. Men därefter fick han nöja sig med ett antal andraplaceringar. I fyra lopp tog han fler poäng än slutsegraren Sebastian Vettel men då denne radade upp förstaplatser i de nio sista loppen körde Kimi mycket ojämnt.

Bilen passar inte

Tillbaka i Ferrari denna säsong har problem radats upp. Den tidigare storfavoriten har haft svårigheter och en teori presenteras av förre stallkamraten Romain Grosejan. Den går ut på att årets bilar helt enkelt inte passar Räikkönen och att det påverkar Kimis självförtroende. Något fel är det och en slutseger lär det inte bli. Räikkönen ger just nu 750 gånger pengarna hos Betsafe om han skulle vinna, vilket visar att chanserna är små om inte obefintliga.

Rallyförare

För säsongen 2010 avbröt Kimi Räikkönen sin F1-karriär för att istället köra rally. Tillsammans med Kaj Lindström som kartläsare körde han för Citroën Junior Team i Rally-VM. Han sade i en exklusiv intervju med tidningen Autosport att han: ”var trött på all politik och skitsnack i Formel 1”.

Fler vinster ska det bli

När Kimi Räikkönen vann 2007 var han etta i sex lopp. Men faktum är att två år tidigare körde han in först över mållinjen sju gånger. Sammanlagt har det blivit nitton gånger då Kimi ställt upp överst på pallen och sprutat bubbel. Än är det inte över – Kimi Räikkönen hoppas på fler segrar.