Formel 1


En stor förändring inför tävlingssäsongen 2014 är motorernas utformning och prestanda. Det är sannolikt den största förändringen inom Formel-1 någonsin. Tidigare har man kört med V8 motorer på 2,5 liter som givit 750 hk. Av miljöskäl har man nu begränsat motorstorleken till 1,6 liters slagvolym och 600 hkr.

Formel 1

Renault har tagit fram en V 6 motor som klarar kraven och som med olika hjälpsystem stundvis komma upp till 950 hkr. En annan förändring är att bilarna bara får förbruka 100 kilo bränsle under ett lopp, vilket har gjort att förarna har blivit försiktigare och kritiker hävdar att sporten sakta men säkert förstörs av regleringar.

Förändringar förändrar topplistan

Nya regler och konstruktioner förändrar möjligheterna och chanserna för förarna. Plötsligt ser vi en förändring i toppen av rankinglistan där Lewis Hamilton får rekordlåga odds vilket gör honom till en solklar favorit. Hamilton vill nu ha sin revansch efter han har förlorat 4 år i rad av Sebastian Vettel från Renault. Lewis Hamilton vann Formel-1 2008 för Mercedes och i år spekuleras Hamilton vinna förar-VM och kan också ta hem konstruktions-VM åt Mercedes. Kan det vara så att de nya konstruktionsreglerna gynnar en förare som Lewis Hamilton?

Det går bra för lagkamraten

Nico Rosberg är Hamiltons lagkamrat. För honom har det gått bra i år. Han har också låga odds, men inte lika låga som Lewis Hamilton. Däremot i skiljer det bara några få poäng i förarrankingen där Hamilton har 100 och Rosberg 97 poäng. Vettel som har vunnit de fyra senaste åren har för tillfället 45 poäng.

Rosberg runner up

Kanske kommer Nico Rosberg att skrapa ihop fler poäng än Hamilton då han har fullföljt alla fem loppen som körts medan Hamilton bröt det första. Om det händer igen åker Rosberg upp i den absoluta toppen kan man förmoda.