Välj rätt vinterutrustning för din bil


När vintern kommer behöver allt fler svenskar förlita sig på bilen. Eftersom vi lever i ett nordligt land med kallt klimat i stora delar av landet under vintermånaderna krävs det att bilen håller måttet för att du ska kunna färdas på ett tryggt och säkert sätt.

bil_vinter_241086523

Som bilägare är det alltid klokt att titta till försäkringarna innan du ger dig ut på vägarna på vinterhalvåret, men det finns också en hel del förebyggande åtgärder som du kan stå för med syftet att minimera risken för skador och olyckor. Här är några tips för dig som tänker använda bilen i vinter.

Den allra viktigaste aspekten för alla vinterbilar är vinterdäcken. Först och främst behöver du komma ihåg att byta till vinterdäck i tid för att undvika såväl onödig fara som böter. Särskilt du som bor i norra Sverige kan råka ut för snöfall redan i oktober och det betyder att du behöver vara förberedd. Det räcker dock inte med att byta till vilka vinterdäck som helst. De får inte vara för slitna eller nednötta eftersom det riskerar att minska säkerheten rejält. Det smartaste är att investera i ett par nya vinterdäck för att vara säker på att du kan köra tryggt på vägarna i alla väglag.

Om olyckan ändå skulle vara framme kan du underlätta processen genom att ha utrustat bilen med vissa nödverktyg. Ett exempel på det är vägtriangeln som signalerar att du behöver ställa dig vid sidan av vägen ett tag. Med en triangel som har reflekterande egenskaper kan förbipasserande bilar se dig i tid och risken för olyckor minskar. Dessutom kan du ofta få hjälp av en snäll bil som kan stanna och ge dig rätt verktyg för att fixa din bil. Det kan vara klokt att ha med sig varma kläder i bilen utifall att du behöver stå och vänta ett tag vid vägrenen. Många väljer idag även tillbehör som kan göra vintermånaderna lättare som eluppvärmda rutor och motorvärmare..